Výzkum na ústavu fyzikálního inženýrství

Výzkum na Ústavu fyzikálního inženýrství (ÚFI) je zaměřen na aplikovanou fyziku a nanotechnologie. Naše výzkumné aktivity se soustředí na několik klíčových oblastí, které zahrnují fyziku povrchů a nanostruktur, optiku a optické materiály, mikromechaniku materiálů a technickou akustiku. Naši vědci a studenti pracují na pokročilých projektech, které kombinují teoretické modelování s experimentálními metodami, a využívají k tomu špičkově vybavené laboratoře a zařízení. 

ÚFI je známý svou mezinárodní spoluprací a úspěšným získáváním prestižních grantů, což nám umožňuje provádět výzkum na světové úrovni. Naši výzkumníci publikují své výsledky v renomovaných vědeckých časopisech a často prezentují na mezinárodních konferencích. 

Propojení s ceitec vut

Úzká spolupráce mezi Ústavem fyzikálního inženýrství (ÚFI) a CEITEC VUT je klíčová pro naše výzkumné aktivity. Naši zaměstnanci a studenti využívají čisté prostory a špičkově vybavené laboratoře CEITEC Nano, které poskytují přístup k moderním technologiím a přístrojům, jako jsou depoziční aparatury a elektronové mikroskopy. 

Personální propojení zahrnuje sdílení odborných znalostí a zkušeností mezi výzkumnými pracovníky obou institucí. Naši vědci spolupracují na společných projektech a publikují výsledky ve vědeckých časopisech. Studenti a doktorandi jsou zapojeni do výzkumných aktivit na CEITEC VUT. 

Tato synergie umožňuje našim studentům a výzkumníkům těžit z širokého spektra odborných znalostí a technických dovedností, nezbytných pro úspěch v oblasti aplikované fyziky a nanotechnologií. Propojení s CEITEC VUT nám pomáhá zůstat na špici vědeckého výzkumu a přinášet inovativní řešení pro aktuální výzvy v průmyslu i akademické sféře. 

Zaměření výzkumu

Ústav fyzikálního inženýrství (ÚFI) zahrnuje několik specializovaných výzkumných skupin, které se zabývají pokročilým výzkumem v různých oblastech aplikované fyziky a nanotechnologií.

TYTO SKUPINY A JEJICH VÝZKUMNÉ SMĚRY JSOU:

Vedoucí sekce fyziky povrchů a nanostruktur:  Tomáš Šikola

Fyzika povrchů a tenkých vrstev

Tato skupina se soustředí na výzkum a analýzu povrchů, zkoumá interakce atomů, molekul a iontů s povrchy.

Nanofotonika

Výzkumníci zde studují interakce světla s nanostrukturami, zkoumají plasmonické a fotoluminiscenční jevy a vyvíjejí optické dielektrické metasurfaces.

Nanoelektronika

Tato skupina se zaměřuje na vývoj a charakterizaci 2D FET (bio)senzorů.

Nanomagnetismus

Výzkum se zde zaměřuje na magnoniku, dynamiku magnetizace a spintronické jevy v nanostrukturách, včetně studia antiferomagnetických materiálů.

Vývoj a aplikace mikroskopických a spektroskopických metod

Skupina se věnuje korelační a operando elektronové, sondové a optické mikroskopii a spektroskopii.

artemis

art of electron microscopy and spectroscopy group

Skupina se věnuje nanofotonice, elektronové mikroskopii, spektroskopii a vývoji teorie a aplikace tvarovaných elektronových svazků.

Vedoucí sekce optiky a přesné mechaniky:  Radim Chmelík

Pokročilá světelná mikroskopie a biofotonika

Tato skupina se zaměřuje na koherentně řízenou holografickou mikroskopii živých buněk a metasurfaces, a také na vývoj nových optických zobrazovacích systémů.

Rentgenová počítačová tomografie

Skupina se zabývá zobrazováním vnitřní struktury objektů pro průmyslové a biologické aplikace.

Laserem indukovaná breakdown spektroskopie (LIBS) /

laserem indukovaná fluorescence (LIFS)

Výzkumníci zde analyzují a diagnostikují vzorky pro biologické, průmyslové a vesmírné aplikace.

Vedoucí sekce mikromechaniky materiálů a technické akustiky:  Pavel Šandera

Mikromechanika materiálů

Skupina zkoumá atomistické, mezoskopické a makroskopické procesy deformace a lomu materiálů.

Únava a lom materiálů

Výzkum je zaměřen na jednoosé a víceosé mechanické zatěžování, zkoumání únavy speciálních materiálů a kvantitativní fraktografii.

Technická akustika

Tato skupina poskytuje technické služby, včetně měření elastických a anelastických vlastností materiálů, digitálního modelování zvuku a měření hluku v prostředí.